11 januari 2016

Glazen huisjes


Hoera! We hebben een nieuw huis!

Nou ja, niet een huis om in te wonen hoor. Maar een glazen huisje; een kasje voor in de tuin.
Op de volkstuin hebben we een grote kas staan, waarin een heerlijke blauwe druif groeit en we tomaten, paprika's, komkommers, meloenen en pepertjes kweken. Ik zou echt niet meer zonder kas willen. De eerste keer dat we onze druiven aten, wisten we niet wat we proefden! De druifjes zijn klein (omdat ik te lui ben om ze te krenten), maar heel sappig en zoet.
Tot nu toe hangt hij ieder jaar overvol, zodat er bijna niet tegen te eten valt.

Ook de eerste zelfgekweekte paprika's en komkommers waren voor ons wondertjes. Dat wij dat konden, gewoon een echte paprika kweken! En dan ook nog zulke mooie en grote! Echt, we waren net een stel opgewonden kinderen met ons 'snoepgoed'. Inmiddels zijn we min of meer gewend aan al het moois en lekkers dat er uit onze kas komt, maar het blijft ieder jaar weer iets waar we ons op verheugen.

Maar goed, voor ik nog verder afdwaal: naast de grote kas op de tuin, hebben we hier in ons postzegelachtertuintje een mini-kasje staan:

                                              

We kochten dit mini-kasje jaren geleden via Marktplaats. De toenmalige eigenaar had niet voor zijn advertentie willen betalen, dus had hij hem niet in de rubriek 'kassen' gezet, maar in 'overige'. Met als beschrijving 'glazen huisje'. Heel toevallig kwam TuinMan die advertentie tegen en omdat er verder blijkbaar niemand anders was geweest die de advertentie had gevonden, kregen we het kasje voor een meer dan vriendelijk prijsje mee! Hij is ongeveer 2 meter hoog, een meter breed en een halve meter diep, maar er kan nog verrassend veel in. Zoals je ziet staat hij nu vol met troep  bakken en potjes, maar in het voorjaar ruim ik hem weer helemaal leeg en wordt hij al snel gevuld met bakken zaaigoed. Het kasje staat op een zonnige plek, dus met name de zaailingen van warmte-aanbidders zoals tomaten, paprika's en komkommers doen het er uitstekend.

Voor de koude-liefhebbers onder het zaaigoed, zoals sla en veel snijbloemen, is het in het kasje eigenlijk al snel net te warm. Die bakken zet ik dan ook vaak overdag buiten op het kippenhok, om ze in de avond weer terug te zetten achter het warme glas.

Zoals ik eerder schreef kregen wij van een vertrekkende tuinbuurman een aantal fruitboompjes. En dat niet alleen; hij had ook nog een klein kasje staan, met plastic ramen erin. Het ding stond nog geheel gedemonteerd in zijn schuurtje, dus we konden zo gauw niet zien of we er iets mee zouden kunnen. Maar je weet maar nooit, dus laadde TuinMan alle onderdelen in zijn auto en ging in de garage aan het puzzelen.Tja, een gebruiksaanwijzing zat er ook niet bij, dus het was even zoeken om uit te vinden welk stukje waar hoort. Maar na een uurtje werden de eerste contouren van een schattig kasje zichtbaar:

                              

Veel verder is hij helaas nog niet gekomen, want het werd donker en de rest moet toch echt buiten in elkaar worden gezet om te voorkomen dat het gevaarte straks de garage niet meer uit kan :-).
Maar het is genoeg om te zien dat het een leuk dingetje gaat worden. Hij is ongeveer 1.80 bij 1.80 en ook ongeveer zo hoog. Erg vierkant dus. Als hij nog steeds zo leuk blijkt als hij klaar is, dan zetten we hem hier in onze achtertuin. We hebben nog een stukje tuin over waar we eigenlijk nog steeds niet echt tevreden over zijn. Dat stukje ligt redelijk in de schaduw en dus zal het in het kasje minder warm worden dan in het muurkasje. Ideaal voor mijn koude-liefhebbers dus!

Het zal wel pas komend weekend worden voordat TuinMan verder kan aan het kasje en daarna zal het nog wel even duren voor hij daadwerkelijk op zijn plek staat, maar ik ben me alvast aan het verheugen op alles wat ik er straks in kan gaan zaaien!!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten