8 januari 2016

Een winterse rondleiding

Vanmorgen in alle vroegte, met een heerlijk zonnetje erbij, even een rondje gemaakt over onze tuinen. Jammer genoeg is de grond vreselijk nat, dus er valt nog weinig te doen. We zitten hier op zware kleigrond, dus het duurt altijd even voordat natte grond weer droger wordt, maar het grote voordeel is dat we in de zomer weinig water hoeven te geven. Verder doen we eigenlijk weinig aan de grond.
We geven 1 of 2 keer per jaar compost (net hoeveel we ervan hebben liggen) en in het vroege voorjaar, voordat we gaan zaaien of planten, spitten we de tuin om. Niet diep, gewoon 1 keer met de schep erin en klaar. Werkt tot nu toe prima!

Omdat er toch niet veel te doen viel, heb ik vast wat overzichtsfoto's gemaakt, zodat ik jullie alvast even mee kan nemen op een virtueel rondje over onze tuin.

We huren twee tuinen naast elkaar, met sinds deze maand nog 1 tuin erbij, achter het stuk met de kas. 


Laten we vooraan de tuin beginnen. Loop je mee?

                                 

Hierboven zie je de twee voorste tuinen, met linksvoor de hazelnootstruiken en daarachter de grote appelbomen. Helemaal rechts, naast de grote kas, hebben we een aantal lage fruitboompjes staan, maar die zie je hier niet.
Voor de kas liggen 4 kleine vierkante bedjes; daar wil ik komend jaar mijn 'theetuintje' gaan aanleggen.

Kom, dan lopen we even tussen het groene huisje en de kas door:


Naast de kas hebben we een verhoogd houten bed gemaakt met asperges. Vanwege woelratperikelen en overplanten hebben we nog minimaal van de planten kunnen oogsten, maar we wachten gewoon rustig af. Eens gaat het goedkomen!
Als je goed kijkt, zie je linksachter (naast de conifeer) een glimmende streep. Dat is de greppel die we, vanwege het vele water, tussen de tuinen hebben laten liggen. Het pad langs de aspergebak hebben we over de greppel heen gelegd, zodat het water mooi kan blijven weglopen. Zoals je ziet staat de greppel helemaal vol nu!

Dan een kijkje achter het huisje en de kas:


Hmmmm....dat kan wel wat netter he? :-)
Het voorste bed ligt recht achter de kas. Er staat een pruimenboom in en verder ga ik hem volzetten met vaste planten die ik mooi vind, maar thuis niet kwijt kan (handig hoor, zo'n extra tuin!). Veel van die planten staan nu nog vooraan op de tuin, maar daar wil ik mijn rabarberplanten hebben (die nu nog onder de grote appelbomen staan). Er komen dus nog wat interne verhuizingen aan, het komende voorjaar!

Erachter zie je twee langwerpige bedden, daarachter staat een braam en rechts bij het blauwe doek staan onze bessenstruiken. We hebben onze tuinen rondom beplant met hoge stuiken en boompjes, om een lekker beschut gevoel te krijgen.

Het linkerbed ziet er nog wat haveloos uit. Dat komt omdat ik er nog rode spruitenplanten heb staan.
Die er overigens net zo rommelig en haveloos uitzien als het bed zelf:


Helemaal open gegroeid, niks geen mooie vaste knolletjes :-( . Jammer, maar komend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen! Dat is zo leuk aan moestuinieren: lukt het een keer niet, dan begin je het jaar erop gewoon weer opnieuw.

Tenslotte onze nieuwste tuin! Achter het stuk met de kas ligt een hele lege tuin.....


 Als je heeeeel goed kijkt, zie je rechts vijf ieniemienie dunne fruitboompjes staan. Die hebben we gekregen van de meneer die op de tuin ernaast zat en ermee stopte. Het zijn appels en peren, maar wat er aan welk boompje moet gaan komen weten we niet, dus dat wordt een verrassing van de zomer!
Onder het zeil ligt de compost die TuinMan uit de oude bak heeft gehaald. Die stond achter het pruimenboompje en daardoor in het looppad naar dit nieuwe stuk tuin. Rechts naast het zeil, net niet op de foto, heeft hij inmiddels een nieuwe bak in elkaar geknutseld van pallets.

Nog even een klein kijkje in de kas, waar de aarbeien nog prachtig groen staan te zijn....
..... en de witlof onder de kleden al volop oogstbaar is! 


We hadden de witlof in de kas ingekuild, met de bedoeling om telkens een emmertje vol pennen op te graven en dan thuis, in een onverwarmde kamer, mooie witlofjes te laten groeien.
Toen we vorige maand een eerste serie wilden opgraven, zagen we tot onze verrassing dat het hele bed al was gevuld met prachtige witte stronkjes!! Tja, het was ook wel erg warm geweest natuurlijk.
Geeft niks, we hebben er al diverse malen heerlijk van gegeten en ook de familie voorzien, dus inmiddels zijn we aardig door onze voorraad heen. Komend jaar dan maar een deel in de kas opkuilen en een deel buiten, zodat we hopelijk wat meer spreiding hebben in onze oogst.

De hoge temperaturen hebben er ook voor gezorgd dat de knoflook al flink is gegroeid (nou ja, het loof dan in ieder geval):


Ook staat de ananassalie prachtig te bloeien.......... lopen de bessenstruiken al uit.....

                                             


....... katjes in de hazelnootstruiken......

                                 


.... en dikke knoppen in de (mini)magnolia:Hopelijk gaat het dus niet al te hard meer vriezen de komende maanden!

Hoewel..... kijk nu eens naar deze rijtjes met prachtige groene en rode boerenkool: daar hebben we door de hogere temperaturen nog helemaal geen trek in gehad!

                                   

De rode boerenkool lijkt er op de foto een beetje sneu uit te zien, maar dat valt mee hoor. Ze hebben een hoge, dunne stronk, maar daar bovenop een mooie volle toef met rode bladeren! 

Tot zover de eerste blikken op onze tuin. Nog kaal en leeg en nat, maar daar komt in het voorjaar altijd snel weer verandering in!

Zojuist op de valreep nog even de bestellijsten voor aardappels en zaden bij de vereniging in de brievenbus gedaan. In de eerste week van februari kunnen we dan de aardappels ophalen en begin maart de zaden. Toch weer (te?) veel besteld dit jaar, ondanks dat ik nog twee bakken met zakjes zaad heb staan. Ik kan er niets aan doen.......ik word er gewoon heel hebberig van!Geen opmerkingen:

Een reactie posten