Eigenlijk vind ik dit stiekem zo'n beetje het leukste van moestuinieren: bewaarbare oogst!
Ik vind het geweldig om in het najaar kruiwagens vol oogst mee naar huis te nemen en alles vervolgens in de garage uit te zoeken en in bakken en kisten op te slaan.
Nou, uien bijvoorbeeld:
Hierboven zie je het restant wat we nu nog aan uien hebben liggen. In de bovenste gaasbak liggen nog enkele rode uien en de laatste sjalotjes. In de onderste bak liggen de gewone gele uien.
We hadden dit jaar een beetje 'problemen' met het bewaren van de uien. Normaal blijven ze heel lang mooi en stevig, maar nu hebben we er al een behoorlijk aantal moeten weggooien omdat ze zacht en snotterig werden. Misschien niet goed genoeg gedroogd? Of, en dat lijkt me waarschijnlijker, de temperatuur is deze winter gewoon te hoog, waardoor ze minder goed bewaarbaar zijn.
Verder hebben we nog aardappels:
Ook hier raken we al aardig door de voorraad heen: dit is het laatste kratje. We dekken ze altijd af met een deken oid, zodat ze in het donker blijven en niet groen worden. Als je goed kijkt zie je dat sommige piepers alweer uitlopertjes aan het maken zijn.....die hebben het ook te warm gehad dus.
Wat verder nog?
Appels:
Het merendeel daarvan hebben we tot moes gekookt, we hebben er wat appeltaarten mee gebakken, wat weggegeven en wat er nu nog over is aan valappels is voor de konijnen, onder het motto 'an apple a day....' . Hoewel ik me voor kan stellen dat die appels ondertussen hun neusjes uitkomen......
We hebben op dit moment nog twee kistjes 'gave' appels staan. Gelukkig hebben we binnenkort weer een jarige dochter, dus dan verdwijnt er weer een paar kilo in de appeltaarten!
En dan dit nog, rara wat zit er in deze bak?
Het is.....knolselderie! Die beginnen ook weer stiekem uit te lopen. Knolselderie gebruiken we uiteraard om grote pannen erwtensoep mee te maken, maar ook knolselderie-pastinaaksoep staat bij ons hoog op het favorietenlijstje. Ik zal het recept hier binnenkort plaatsen!
Dan hebben we nog zo'n bak staan met daarin pastinaken. Die liggen nog keurig verstopt onder het zand. Lekker om te roosteren in de oven, of om te verwerken in bovengenoemde soep of samen met een paar appels in een lekkere appel-pastinaaksoep (het recept vind je op het tabblad Eten uit eigen tuin)
Op de tuin zelf 'bewaren' we de witlof:
Eind oktober of november (afhankelijk van het weer) maken we een opgehoogd bedje in de kas, waar we de pennen (wortels) van de eerder gekweekte witlofplanten netjes rechtop insteken.
Daarna dekken we ze liefdevol toe met een dikke laag aarde en een lekker dekentje.
Normaal gesproken graven we dan in de winter af en toe een emmertje pennen op, zetten deze thuis in een emmer met aarde op een donkere, koele plek en oogsten vervolgens een week of wat later prachtige witlofkropjes.
Dat waren we dit jaar ook van plan, maar door de aanhoudend hoge temperaturen bleek ons toegedekte bedje half december al gevuld te zijn met kant-en-klare keurig witte lofjes!!
Volgend jaar kuilen we ook maar een deel buiten in, zodat we bij een warme winter ook later nog lof kunnen oogsten :-) .
En dan bewaren we tenslotte nog iets, iets heel essentieels en onmisbaars:
Lege potten en flessen!
Want waar moeten anders de stoofperen, appelmoes, appelsap en perensap in worden bewaard??
En nee, voordat jullie nu roepen dat ik wel erg veel lege potten en flessen heb voor iemand die zo graag 'zonder pakjes en zakjes' wil koken: ze komen niet allemaal van eigen gebruik ;-).
Nou ja, die flessen van Sugo Casa dan weer wel.
Omdat middelste dochter daarmee overheerlijke lasagne weet te maken.
Maar vanaf komend jaar: alleen nog maar lasagnesaus van eigen tomaten :-).
Het duurt alleen nog even voordat we weer tomaten hebben......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten