8 november 2018

Zomerhitte en herfstoogstI'm in the garden.... nou, daar kwam dit jaar eigenlijk niet zo veel van...
Druk, druk, druk zeg maar. Met 'andere dingen', zoals het starten van een nieuw bedrijf bijvoorbeeld.
Daar gaat een hoop tijd in zitten zeg! Maar ook druk met genieten van die mooie, lange zomer, waarin het mij vaak te warm was om naar de tuin te gaan (waar het altijd nog nét iets warmer is) en daar nuttige, warme dingen te gaan doen, zoals onkruid wieden en schoffelen enzo.
En met het ontdekken van een ontzettend leuke en leerzame nieuwe hobby: imkeren!
 Nieuwsgierigheid naar de wondere wereld van een bijenvolk was ik al een poosje, maar de angst om gestoken te worden (minstens een week een dikke bult, pijn en jeuk, want allergisch) hield mij toch een beetje op afstand van deze nijvere diertjes.
Maar de nieuwsgierigheid won het van de angst door de enthousiaste verhalen van onze volkstuinimker. Ik sloot aan bij de cursus die hij dit voorjaar gaf, maar liet hem wel meteen weten alléén de theorielessen te willen volgen. Haha, dappere dodo....

Maar van het één kwam het ander en al snel was ik besmet met het bijenvirus.
Dus daar ging ik, samen met mijn medecursisten, vermomd als maanmannetjes en -vrouwtjes, naar de bijenkasten. Waar dan niet twee of drie kasten stonden, maar een stuk of twintig!!

Toegegeven, de eerste paar keer stond ik daar niet geheel op mijn gemak.... Maar wat was het fascinerend om alles wat mij tijdens de theorielessen was verteld nu in het echt te zien.
En hoe mooi is het om al die bijen om je heen te horen zoemen en hard aan het werk te zien in hun kasten! Uiteindelijk overwon de nieuwsgierigheid alle schroom en angst.
En kijk....ziet dit er niet professioneel uit??Ook op onze tuin kregen we bijen; logeerbijen wel te verstaan. Onze imker deed dit jaar namelijk een experiment met het kweken van roze metselbijen. Hij zet al jaren bijen in voor het bestuiven van fruitbomen bij kwekers. En de roze metselbij is een superbestuiver. Twee bijtjes kunnen samen een hele fruitboom bestuiven! Omdat ze al vroeg in het seizoen leven (van april tot en met juni), zijn ze zeer geschikt om de vroegbloeiende fruitbomen te bestuiven.

Onze imker bestelde doosjes poppen, timmerde een paar prachtige kasten, zette één van die kasten op onze tuin en plaatste het doosje poppen er bovenop.Ik ging elke dag kijken en na een paar weken werd mijn geduld beloond: de eerste metselbijtjes kropen tevoorschijn uit het doosje. Prachtige, fijne, wollige bijtjes, met een rozerood-achtige gloed. En daar gingen ze...bestuivend...en metselend!
Eind juni hadden ze in alle gaatjes eitjes gelegd en de openingen keurig dichtgemetseld: De eitjes groeien als het goed is in een paar maanden uit tot poppen. Die zijn zo rond september 'geoogst' en blijven daarna in de koelkast liggen tot volgend voorjaar. Om daarna weer te worden uitgezet op plekken waar ze hun bestuivingskwaliteiten optimaal kunnen inzetten.

Tja, en verder..... hard werken deden we dus niet op de tuin deze zomer.
Genieten van alle bloemenpracht des te meer!
Klimroos Schneewitchen heeft de hele zomer lang de ingang van onze tuin opgesierd met haar prachtige witte bloemenvracht. 
 Vele emmers bloemen gingen mee naar huis, voor boeketten door het hele huis en op de tuintafel.

                         
                             

                             

 

  

Eén van mijn nieuw-ontdekte favorieten is deze prachtige bizarblauwpaarse salvia:

                                      

De schutbladen van de bloemen zijn zo goed als zwart, waarna er een paarsblauw bloemkelkje uit komt....prachtig!!! Vooral als de zon op de bloemen schijnt, zijn ze spectaculair!
Nog veeeeeeel mooier dan op deze slechtgenomen foto ;-) .
Ik hoop van harte dat ze winterhard blijkt en volgend jaar weer terugkomt met haar betoverende bloemen!

Niet alleen de bloemen op de tuin hebben mooie kleuren, groenten kunnen er soms ook wat van.
Neem bijvoorbeeld de regenboogsnijbiet....bijna te mooi om op te eten toch?

                                      

Mooie beestjes kom je bij het plukken ook geregeld tegen, zoals deze sprinkhaan op de oostindische kers: In de kas wachtten ons dit jaar ook een paar spannende verrassingen.
Deze bijvoorbeeld....
We moesten er lang, lang, lang op wachten, maar toen....eindelijk..... sprong deze dikke knop open...

                     

....en werd een heus katoentje:

                                     

En dan de meloenen! Heel langzaam groeiden ze, nog langzamer rijpten ze (in mijn beleving, in werkelijkheid lagen ze mooi op schema zeg maar)......maar uiteindelijk werd het wachten beloond met overheerlijke zoete en sappige meloenen! 
De lange warme zomer kwam slechts langzaam ten einde, het mooie weer bleef maar aanhouden, heerlijk! Maar zo begin oktober gingen we toch maar eens over op de herfstoogst.
Manden vol appels (appelsap, appelmoes, appeltaart, appelcrumble...) ,
.. een paar emmers stoofperen en maar liefst 100 kweeperen vulden onze garage.
Tja, en met zoveel oogst kun je nog eens fijn experimenteren.
Dus naast de traditionele stoofpeertjes-in-rode-wijn probeerden we een recept van Diana's mooie moestuin: stoofpeertjes in bokbier. Nog nooit zulke lekkere stoofpeertjes gegeten!
Absoluut proberen hoor, als je van stoofpeertjes houdt. Het recept vind je hier: Stoofpeertjes in bokbier .

En dan die 100 kweeperen. Best veel, haha. Dus na 10 potten kweeperengelei, gingen we over op kweeperensap (best lekker) en ....

                                    

....kweeperenlikeur! Als het goed is, is hij precies met de kerst klaar.
Dus kerstvisite: bereid jullie maar vast voor, haha!


1 opmerking: