10 juli 2016

Now we're talking!Het heeft even geduurd, maar eindelijk begint het GROTE OOGSTEN een beetje op gang te komen!
Vandaag hadden we zelfs een van onze favoriete oogsten; die van de kersen aan de boom in onze achtertuin!! We hadden van de week al wat geoogst en oogstten nu ongeveer de helft van de vruchten, zo'n 800 gram. Wat we daar mee moesten doen was niet zo heel lastig te bedenken, want we hebben hier allemaal hetzelfde lievelingsgerecht als het om kersen gaat:
WAFELS met WARME KERSEN en een bolletje VANILLE-IJS!!! Mmmmmmmmm!!!!

We besloten vandaag ook de wafels zelf te maken (voor ijs hadden we helaas niet genoeg tijd), dus daar gingen we: Middelste en Jongste maakten samen het beslag,terwijl ik mij ontfermde over het kliederigste klusje: het ontpitten van de kersen:


Daarna ging het pannetje met kersen op het vuur, samen met wat geleisuiker: Ondertussen bakte Middelste een hele stapel wafels (sorry, vergeten een foto te maken, maar ze kan het echt heel goed ;-) ), en daarna was het SMULLEN!! 
Heerlijk hoor, om je vingers bij op te eten!
Ook heel machtig trouwens, dus op 1 flink 'belegde' wafel konden we wel een poosje teren.
En dat kwam goed uit, want op de tuin moest er ook nog flink worden geoogst!

De uien bijvoorbeeld. Vorige week had ik het loof al gestreken. Weer zo'n heel professioneel klinkende term, die niets anders betekent dan dat ik het groen van de uien plat legde:

            

Dat doe je als het loof begint af te sterven, of als je de uien groot genoeg vindt. Het loof sterft daardoor (verder) af en alle voeding die er nog is gaat in de ui zitten. Eigenlijk hoor je ze zo te laten zitten totdat het loof helemaal geel is, want dan zouden de uien helemaal zijn afgerijpt en daardoor langer houdbaar. Zelf oogst ik ze meestal een paar dagen na het strijken van het loof en laat ze daarna verder drogen in de kas. Van een verminderde houdbaarheid heb ik nog nooit last gehad; ik gebruik de laatste uien meestal pas als de volgende oogst alweer klaar is.

Dit jaar hebben we een prima oogst: twee volle kisten met gewone en rode uien: En nog een halve kruiwagen sjalotten:


Ook de courgette-productie draait op volle toeren!
Ik heb dit jaar vier verschillende soorten gezaaid en geplant; gele courgettes: En gewone, gestreepte en bolcourgettes:


Die lange dunne in het midden is trouwens geen courgette he? ;-)
Dat is de eerste KOMKOMMER van het jaar! De eerste keer dat ik komkommers kweekte was ik echt verrast dat je gewoon zelf een komkommer kunt kweken! En eigenlijk is er niks moeilijks aan!
Af en toe wat water geven en regelmatig liefdevol toespreken en de komkommerplant beloont je rijkelijk, met de ene heerlijke komkommer na de andere. En dan bedoel ik ECHTE komkommers! Niet van die waterige gevallen uit de supermarkt....

Kijk, de volgende is alweer onderweg: Ook zo lekker; de eerste tomaatjes waren rijp!
Die zijn de tuin niet afgeweest hoor.....hap, slik, weg!! :-)Wat wel mee naar huis mocht, waren de eerste regenboogworteltjes. De meiden waren zo nieuwsgierig, dat we een paar baby-exemplaren oogstten. Kijk nou hoe leuk, al die kleurtjes in de pan: En ze waren lekker hoor!
Net als deze reuzenaardbeien: Zo zoet, alsof de suiker er al in zit!
En natuurlijk gingen er weer bloemen mee naar huis.
De leeuwenbekjes staan volop te bloeien: Dus daar ging Middelste met de schaar: knip, knip, knip!En Jongste er achteraan: knip, knip, knip!
Twee emmers vol bloemen gingen er op de fiets mee naar huis: Zelf plukte ik ook nog een emmer met leeuwenbekjes, dahlia's, lathyrus en cosmea.
Heerlijk al die bloemen in huis!Owww.... kijk die druiven nou eens groeien! Wat een belofte he?
Dat wordt smullen straks, want wij hebben dus de ALLERLEKKERSTE druif van Nederland in onze kas staan!!


En deze tomatenplant dan, die doet ook zo zijn best!
Het is een besjestomaat. Zoals je ziet aan de lading bloemetjes is hij straks overladen met allemaal tomaatjes formaatje bes! We waren zo druk met oogsten, dat ik helemaal vergat de rest van de oogst op de foto te zetten: een bakje aalbessen, een bakje kruisbessen, twee kroppen sla, andijvie voor de kippen en de konijnen en.... een tas vol bietjes!

De grap van bietjes is dat we ze eigenlijk helemaal niet lekker vinden!
Nee, echt niet! Ik vind ze naar aarde smaken.
Dit voorjaar had ik echter besloten dat bietjes-van-eigen-tuin vast en zeker WEL lekker zouden smaken. Dus zaaide ik, om het toch een beetje voorzichtig aan te pakken, MINI-bietjes!
Die zouden zo groot worden als een golfbal. Dat sprak ook TuinMan, als golfliefhebber wel aan ;-).
En kijk eens wat een mooie bietjes we oogstten: Vol enthousiasme boende ik de rode juweeltjes schoon: In de Moestuin-Facebookgroep waar ik lid van ben, was toevallig net een lekker bietjesrecept gedeeld.
Bietjes uit de oven. Die zouden onovertroffen heerlijk smaken!
Het recept is eenvoudig: je pakt ieder bietje, met schil en al, in een stukje aluminiumfolie,Vervolgens leg je al die 'toverballen' in een ovenschaal: En zet ze zo een half uurtje (grote bietjes ongeveer een uur) in de oven (200 graden).
Daarna pak je je kadootjes uit, pelt heel gemakkelijk de schil eraf en.....smakelijk!
Eerlijk is eerlijk; ze waren niet heel vies. Voor bietjes waren ze zelfs erg lekker.
Maar het bleven bietjes. Bietjes met hun typische aarde-achtige smaak.
Dus helaas.....dit was een eenmalig experiment ;-).

Oudste dochter verrichtte deze week trouwens nog een moedige daad!
We hadden nog wat netten nodig, om straks over de blauwe bessen te hangen, tegen de vogels.
Bij de Action liggen er vaak stapels van die netten, voor 2 euro per stuk. Een koopje dus!
En je raadt het vast al: Oudste ging toevallig net naar de Action.

Dus wij keken haar lief aan, duwden haar 20 euro en een boodschappentas in haar handen, gaven haar een dikke zoen en vroegen haar daarna om zo veel mogelijk van die netten mee te nemen.
Kreunend overwoog ze ons verzoek. Want ja, ze is (bijna) 16 jaar! En stel nou dat je daar loopt, in dat enorme winkelcentrum, waar je altijd je halve school tegenkomt en ze zien je lopen met NETTEN!!

Wij riepen haar na dat ze dan gewoon maar moest zeggen dat ze die voor haar opa had gehaald, zodat iedereen haar vast een heel lieve kleindochter zou vinden en zwaaiden haar vervolgens enthousiast uit.
En wat denk je???
Ze had haar reputatie op het spel gezet en kwam thuis met een TAS VOL netten!!! :-) Wat een schatje he??