5 april 2016

Voorjaar!

Wat een heerlijk weer was het zondag he? Echt voorjaar!
Het was de verjaardag van TuinMan, maar omdat de visite zaterdag al was geweest (vooruitziende blik van ons ;-) ), hadden we de hele zonnige zondag fijn voor onszelf. Nu is het bij ons in het gezin traditie dat de jarige mag kiezen wat we die dag gaan doen. En het werd......
...Een dagje volkstuin!!
Haha.....je zal zo'n vader hebben, die kiest voor een dagje tuinen in plaats van strand of pretpark!
Heel erg vonden de meiden het niet hoor, want Oudste moest nog leren voor de proefwerkweek en Middelste had ook nog het nodige huiswerk te doen.
Jongste zit pas in groep 5 en is dus nog lekker huiswerkloos. Gedrieen gingen wij vast naar de tuin, voorzien van een karrenvracht pootaardappels, plantuitjes, zaaigoed en een tas met koffie, sap en natuurlijk TAART!

Op de tuin werd al snel duidelijk dat het voorjaar echt is losgebarsten: in de sloot zwom een trotse moedereend met maar liefst 11 kleine pulletjes in haar kielzog!
Deze twee waren even afgedwaald, maar spoedden zich al snel weer naar mama en brusjes.
Het leek wel of ze over het water renden!TuinMan had de afgelopen week heel de nieuwe tuin omgespit en vrijdagavond zelfs al gefreesd.
De tuin lag er dus spic en span bij!
We maakten samen de grond nog iets fijner met een 'ratel' (geen idee hoe dat apparaat echt heet, maar het is een stekelig ding en het maakt een ratelend geluid bij gebruik) en konden toen beginnen met het poten van de aardappeltjes. Tot onze verrassing kwamen ook Oudste en Middelste al aangefietst. Die waren zeker bang dat wij alle taart met z'n drieen zouden opeten, haha!

Terwijl TuinMan lijntjes spande (om de aardappels een beetje recht op een rij te krijgen) en gaten in de grond maakte, vermaakten de meiden zich met z'n drietjes op twee balken. Wat kan het leven soms simpel zijn :-). 
 Kijk, alsof er een grote muis op de tuin aan het graven is geweest:Maar nee, het was gewoon TuinMan, die werd gevolgd door zijn TuinVrouw, die in ieder gat een aardappel stopte!Ik hoorde of las laatst ergens dat je zo'n aardappel heel zorgvuldig, met de spruiten omhoog in zo'n gat moet leggen. Nou, zo gaat dat bij ons niet hoor; wij gooien op een afstandje vanuit de losse pols in ieder gat een pieper, zonder op de spruitjes te letten. Komt altijd goed hoor, zo'n aardappel is niet zo moeilijk :-).

Al snel kregen we hulp: 

Middelste maakte de gaten........

                                 

.....Jongste gooide er een pieper in.......

                                

.....en Oudste harkte de boel weer glad!

                                

Teamwork!!

Zo'n kleine 250 aardappels later was het dan toch eindelijk tijd voor TAART!!                                     
(Oudste kijkt hier een beetje moeilijk, maar was toch echt blij met haar stuk brownievlaai hoor :-) )

En terwijl de meiden daarna verstoppertje speelden, plantte ik de kapucijners:Ik had maar een kleine bak voorgezaaid, dus ik heb ter plekke nog een halve meter bijgezaaid en daarna aan de andere kant van het hek ook nog een rij gezaaid.

Bij deel twee van hek zaaide ik aan beide kanten doperwtjes:Achteraf gezien niet zo handig, want het (hoge) hek bestaat uit drie delen, waarvan ik deel 2 en 3 op mijn tuinontwerp van dit jaar had toebedacht aan gele en groene peultjes.
De doperwtjes hebben genoeg aan een laag hek, dus die moesten eigenlijk ergens anders!
Nou ja, als ze opgekomen zijn schep ik ze er wel weer uit en dan verhuis ik ze gewoon naar hun definitieve plek. 

Ik dekte mijn zaaisel wel af met vliesdoek, anders hebben de vogels straks een feestmaal als de erwtjes beginnen te kiemen! Ondertussen was TuinMan alvast begonnen met het planten van de sjalotjes en de uitjes.
Ook altijd een leuk klusje: je duwt ze gewoon een klein stukje de grond in, zodat ze met hun neusjes nog net boven de aarde uitkijken. 


Eh, tja, je ziet ze bijna niet, maar ze staan er toch echt:Daarna rommelden we nog wat aan, gaven de nieuwe bosbessen water......


.....bewonderden de opkomende rabarber............en trokken een zwart zeil over het aspergebed, zodat het sneller opwarmt:


En toen liep het alweer tegen half zes en werd het tijd om naar huis te gaan voor een gezellige gourmetsessie met z'n vijven!!

Het was een heerlijke voorjaarsdag geweest, waarvan we allemaal volop hebben genoten!

Ik kreeg trouwens nog een leuke lezersvraag van een lieve bloglezeres: zij had van het weekend een minikasje aangeschaft en vroeg zich af wat je daar nu al in kunt zetten. En of de moestuintjes van Appie daar bijvoorbeeld al in kunnen.
Eigenlijk kan er inmiddels al best veel worden gezaaid of geplant, zeker met wat extra beschutting en warmte die zo'n kasje geeft. Zolang het niet (hard) gaat vriezen kun je bijvoorbeeld al prima sla, rucola, bietjes, worteltjes, andijvie, radijsjes, doperwtjes, peultjes, kapucijners, tuinboontjes, prei, bloemkool en broccoli in zo'n kasje of in een koude bak kunnen zaaien/planten. Ook zou je best al aardappels kunnen planten in een grote pot. 

Met de echte warmte-minnaars, zoals sperzieboontjes, snijboontjes, mais, courgette, pompoen, paprika en tomaatjes kun je beter nog even wachten tot begin mei. Paprika's en tomaatjes kun je wel binnen alvast voorzaaien nu. De meeste (snij)bloemen kun je na half april ook al in een kasje zaaien. 

Zorg er bij warm en zonnig weer wel voor dat je goed ventileert: zet het kasje dan overdag lekker (een stukje) open.

Veel succes!!