7 juni 2016

Tour du jardin en kleine Fietje

Wij zeggen wel eens gekscherend dat we thuis een prive-kinderboerderij hebben. Er loopt, hupt, zwemt en scharrelt hier namelijk het een en ander aan (huis)dieren rond. Zo hebben we 4 katten, 4 kippen, 2 konijnen en zowaar ook nog 3 mini-goudvissen in de vijverbak. En o ja, we hebben ook nog drie dochters, maar die tellen volgens mij in een andere categorie ;-). Afgelopen zaterdag werd ons dierenparkje uitgebreid met een nieuwe telg: Fietje! 
Nee, het is geen hondje hoor. Het hondje hierboven is van Jongste, die graag levensecht speelt, dus knuffelhondlief op de tuin voorzag van een natje (water uit de regenton) en een droogje (takjes). :-)

Onze nieuwe aanwinst is een gevlekt hangoorkonijn!
En nee, niet aangeschaft voor de kinderen, maar VOOR MIJ! Ik vind sowieso dat je nooit een huisdier moet nemen voor de kinderen, want alle mooie kinderbeloftes ten spijt;  het eindigt er altijd mee dat jijzelf voor het dier moet zorgen.

Mijn kinderen hebben daarin geluk; hun moeder is gek op dieren en ze zorgt er ook nog eens zelf voor. Zij de lusten ik de 'lasten' zeg maar. En moederlief had al een poosje een derde hangoorkonijn op haar verlanglijstje staan. Een zwart/wit gevlekte om precies te zijn.

Alleen liep ik dit weekend pardoes tegen een wit/bruin gevlekte mini-hangoor aan!
                     

Tja, liefde op het eerste gezicht, dus deze konijnendame-in-spe mocht mee naar huis!
Ze zit nu al drie dagen in een eigen hok in de ren van de andere twee konijnen (een bruine ram genaamd 'meneer Woods junior' en een zwarte voedster met de elfjesachtige naam 'Madeliefje'):

                                           

Ze lijken over en weer al wat aan elkaar te wennen, dus morgen ga ik ze op neutraal terrein eens voorzichtig proberen te koppelen.
Fietje is trouwens afgeleid van Sophia, bedacht door Oudste dochter :-).

Terug naar de tuin!
Daar is het allemaal maar ternauwernood bij te houden.
Iedere avond en het grootste gedeelte van het weekend zijn we daar nu druk.
Geen straf hoor, HEERLIJK!!

Vorige week ontving ik een pakketje met dertig verse ASPERGEKLAUWEN.
Zo worden de wortels van een aspergeplant genoemd. De oude waren afgelopen jaar opgegeten door een woelrat die het wel fijn wonen vond in onze aspergebak :-(.
TuinMan ging nog dezelfde avond aan de slag om de klauwen te planten.
Een heel werk, waar je na afloop niets meer van ziet, haha.
Je begint met een 'lege' bak....


Richel afgraven, turf erin (vinden ze lekker), klauwen erop.........richel weer dichtgooien, richel maken aan de andere kant van de bak.......... weer turf erin, klauwen erop.....


....en.....KLAAR!
Alsof er niets gebeurd is: Nu maar weer in spanning afwachten wanneer ze boven komen!


Jongste had ondertussen ook niet stilgezeten; zij oogstte haar eerste oogst :-) : twee kroppen andijvie!
Die eten we trouwens zelden zelf, want wij zijn er niet zo dol op.
Onze konijnen en kippen worden echter heel blij van zo'n groene struik! 
 


Hoewel wij dus behoorlijke dierenliefhebbers zijn, houden we toch ook graag wat oogst voor onszelf.
Bijvoorbeeld de aardbeien!! Zo heerlijk van eigen tuin, daar heb je echt geen suiker bij nodig.
Zelfs de kinderen eten ze zonder suiker.
Nou ja, we versieren ze nog wel eens met een flinke toef slagroom, maar dat is vooral omdat dat zo'n goddelijke combinatie is.....

Afdekken dus, dat RODE SNOEPGOED, want anders zijn de vogels je gegarandeerd voor!
We hebben er nu stro onder gelegd, om de vruchten mooi schoon te houden, maar dat doen we niet ieder jaar. Net hoe onze hoed staat ;-). De doperwtjes zijn dit jaar ook favoriet bij de vogels. Dus behalve de feestelijke vlaggetjes, heb ik ze nu ook maar voorzien van een netje. De tuinbonen waren ook al aangevallen zo te zien, dus die hebben ook een feestelijke 'touch' gekregen, met vrolijke ruitjesslingers van links naar rechts: Weet je wat er ook heel feestelijk uitziet, gewoon van zichzelf?
De gele BOTERPEULTJES: Komende week kunnen we wel een eerste maaltje oogsten, van dit smakelijke 'goud'.
Het hek ernaast vormt een leuk kleurcontrast, want daar hangen de capucijners met hun donkerpaarse peulen: En ik deed nog een leuke ontdekking: de BLAUWE aardappels, krijgen ook BLAUWE bloemetjes!
Op de foto lijken ze paarsig, maar in het echt hebben ze een hele mooie blauwe kleur. Bijzonder!
 De  'normale' aardappels hebben witte bloemetjes. 

Ik zag ook aardappels met roze bloemetjes staan. Eens nakijken de volgende keer of dat misschien de rode aardappels zijn. 

Nog een leuk experimentje in het kader van het recycle-tuinieren: ik las ergens dat als je de kontjes van lente-uitjes in de grond stopt, ze weer uitlopen. En toevallig had ik net een bosje lente-ui door de sla gesnipperd, dus....

                          

Het zal mij benieuwen!

Tot slot nog een kleine 'tour du jardin'.
Te beginnen bij de voorkant van de twee naast elkaar gelegen tuinen.
Hier komen we meestal de tuin op, met links naast de ingang een flinke rij rabarber.
Rechts zie je nog net een bolletje roze piepen van klimroos Zepherine Drauhin met haar bedwelmend zoete geur:
                        

Als je dan naar dat groene schuurtje loopt en naar de ingang kijkt, zie je dit:
helemaal linksachter de grote stoofperenboom, in het midden de rabarber, rechtsachter de kolen en rechtsvoor de aardbeien en de knoflook. Linksvoor een zwarte bes op stam:  Hier kijk ik de andere kant op, waar de je net een stukje van de twee grote appelbomen ziet en middenrechts de hazelnootstruiken. In de lage houten bak staan bosbessen, net als onder de appelbomen (niet op de foto hier).Hieronder zie je het stuk met de kolen vanaf de voorkant van de tuin, met daarachter twee 'lege' bedden. Daarin heb ik sjalotten geplant en hele kleine sla- en andijvieplantjes Ook zaaide ik daar witlof en twee rijen zinnia's, maar die moeten nog opkomen. In het verste 'lege' bed staat een rijtje net opgekomen sperziebonen. Iedere drie weken zaai ik daar nog een rij naast, totdat het bedje vol is. Als je langs de kas en het aspergebed loopt, kom je bij het bed met vaste planten en een pruimenboom. Linksachter staan bessenstruiken, daarvoor het tuintje van Jongste en daar weer voor zie je een stukje van het bloemenbed. Hieronder zie je de rest van dat stuk, met links de braam, rechtsachter het tuintje van Jongste en de rest staat vol met snijbloemen-in-de-groei: Als je langs het groene schuurtje loopt kom je bij de achterste tuin, die we sinds dit jaar huren.
Rechts de fruitboompjes, met daartussen afwisselend courgettes en cosmea.
Links een stukje van het vijftien meter lange aardappelbed: 
Na de aardappels volgen de doperwten, tuinbonen, snijbonen (bij de stokken), pastinaak, knolselderij, ui, sjalot en wortel: Achter de uien eindigt de tuin, met een rij braambozen (kruising braam en framboos) en daarachter, nog amper zichtbaar, een rij leeuwenbekjes. Links staan drie grote pollen pampusgras. Draai je je aan het einde van de tuin om, dan zie je dit: Je zult zien, als ik volgende maand weer zo'n rondje doe, ziet het er allemaal WEER HEEL ANDERS uit! Hopelijk is alles dan veel kleuriger, door de bloeiende bloemen!!